Українська література » Інше » Посбник провіднику пасажирських вагонів - О. В. Гребенюк

Посбник провіднику пасажирських вагонів - О. В. Гребенюк

Читаємо онлайн Посбник провіднику пасажирських вагонів - О. В. Гребенюк
відвідування

туалету, прибирання пасажирських приміщень вагона, коридорів і туалетів, збиранням постільної білизни, а також перед роздачею чаю пасажирам і

миттям чайного посуду.

О.В. Гребенюк. Посібник провіднику пасажирських вагонів

65

Усі провідники пасажирських вагонів забезпечуються санітарним одягом

та спецодягом, призначення якого - попереджати виникнення і поширення

інфекційних захворювань кишкової групи.

Технологічний одяг (біла куртка, косинка або білі фартух і нарукавники) надягають при приготуванні чаю і роздачі його пасажирам. Санітарна одяг має

бути завжди чистою, вигладженою, зберігатися в спеціально відведеному

місці, окремо від особистої і форменого одягу провідника.

Спецодяг (темний халат, брезентові рукавиці та гумові рукавички) призначена для проведення прибирання пасажирських приміщень вагона і

туалетів, а також для робіт, пов'язаних з експлуатацією систем водопостачання

і опалення під час рейсу. Цей одяг також зберігається окремо.

Особисті речі і одяг провідника зберігаються в купе для відпочинку

провідників.

Велике гігієнічне значення має чистота шкіри тіла, тому що брудні білизна

та шкіра сприяють порушенню шкірного дихання, створення сприятливого

середовища розмноження і проживання різних мікроорганізмів, які

викликають гнійничкові захворювання шкіри, фурункульоз та ін. Крім того, брудні шкіра та білизна видають неприємний запах, що абсолютно

неприпустимо при обслуговуванні пасажирів.

При досить широкому асортименті всіляких дезодорантів, шампунів, косметичних засобів ніяка косметика, ніякі дезодоранти не можуть замінити

гігієнічного душу. Вирушаючи в рейс або повертаючись з нього, провідник

зобов'язаний прийняти душ або помитися в лазні з милом і мочалкою; привести в порядок волосся - вимити їх, а при необхідності підстригти. Якщо

рейс тривав день і більше, провіднику у пунктах обороту необхідно

обов’язково помитися, змінити натільну білизну. Категорично забороняється

користуватися однією і тією ж постільною білизною двум провідникам.

Постільна білизна, як і предмети особистої гігієни (гребінець, зубна щітка, губна помада і т.п.), призначені тільки для індивідуального користування.

Під час рейсу можуть виникнути невеликі пошкодження шкірних покривів

кистей рук, їх необхідно обробляти йодною настойкою або розчином зеленки.

Особиста гігієна - це не тільки чистота шкіри тіла, обличчя і рук, але і

правильно організовані відпочинок і харчування, які мають особливе значення

для провідників пасажирських вагонів, так як вони в силу своєї професії

тривалий час змушені працювати, включаючи нічний час доби, і відпочивати в

обмеженому просторі вагону при наявності вібрації і шуму.

При 12-годинній зміні сон провідника, незалежно від часу доби, не

повинен бути менше 6 ... 8 год. Спати слід роздягненим, у зручному, призначеному для сну одязі. Перед сном не слід вживати їжу і напої, що мають

збуджувальну дію на організм людини. Необхідно провітрювати приміщення

вагона перед сном. У вільний від сну час з метою профілактики шкідливих

наслідків малорухливого способу життя слід виконати комплекс вправ

О.В. Гребенюк. Посібник провіднику пасажирських вагонів

66

гігієнічної гімнастики, які потребують для їх виконання великого простору.

При відпочинку між рейсами необхідно якомога більше бувати на свіжому

повітрі і обов'язково займатися фізкультурою, активно відпочивати, використовуючи для цього рухливі ігри та заняття спортом на відкритому

повітрі.

Провідникові слід знати основні принципи раціонального харчування, виходячи з яких провідник, перебуваючи у рейсі, повинен харчуватися

різноманітно, дотримуючись за можливості одні й ті ж години прийому їжі.

Їжу слід приймати 3 - 4 рази на день з 5 ... 6-годинними проміжками між ними, а в щоденні меню сніданку та обіду потрібно включати гарячі страви.

Необхідно дотримуватися правила, що рекомендує дві третини харчового

раціону вживати за сніданком і обідом.

Не потрібно набирати великий запас продуктів харчування в рейс, але

якщо є така необхідність, продукти повинні бути в упаковці, яка дозволяє

довго зберігати їх в дорозі.

З метою виявлення захворювань, які можуть передаватися іншим особам, проводяться профілактичні медичні огляди. Працівники поїзних бригад

проходять обстеження на туберкульоз - при вступі на роботу і в подальшому

один раз на рік; дослідження на носійство кишкових інфекцій та наявність

гельмінтозів - при вступі на роботу і в подальшому в строки, встановлені СЕС, що здійснює нагляд за резервом провідників; дослідження крові на сифіліс

(RW), дослідження на гонококи, огляд дерматовенерологом при вступі на

роботу і в подальшому один раз в півроку (рік); загальний огляд терапевтом -

при вступі на роботу і в подальшому один раз на рік.

Особи, які не пройшли медичний огляд або ухиляються

Відгуки про книгу Посбник провіднику пасажирських вагонів - О. В. Гребенюк (0)
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail: