Пригоди бравого вояка Швейка - Ярослав Гашек
— Отже, це ваш батальйон? — звернувся він до капітана Заґнера, розглядаючи заспані постаті вояків, з яких дехто не міг утриматися і, вирваний зі сну, позіхав на свіжому нічному повітрі.
— Це, пане капітане, батальйон роззяв. Солдати вже о дев’ятій мусять спати.
Генерал зупинився перед одинадцятою ротою, де на лівому крилі стояв Швейк і позіхав так, ніби збирався проковтнути увесь світ. При цьому він манірно прикривав рот рукою, але з-під неї долинало таке мукання, що надпоручник Лукаш тремтів, як би генерал не звернув на це уваги. Йому спало на думку, що Швейк позіхає зумисне.
А генерал, наче відгадавши побоювання Лукаша, обернувся до Швейка і підійшов до нього:
— Böhm oder Deutscher?
— Böhm, melde gehorsam, Herr Generalmajor[441].
— Добже, — сказав генерал, який був поляком і вмів трохи по-чеськи. — Ти ж ревеш, як корова до сіна. Мовчи, стули хавку, не мукай. Ти був у сортирі?
— Ще не був, голошу слухняно, пане генерал-майор.
— Чому ж ти не пішов срати з іншими менжами[442] ?
— Голошу слухняно, пане генерал-майор, на маневрах біля Пісеку пан полковник Вахтиль, коли вояки під час відпочинку побігли в жито, казав нам, що вояк мусить думати не тільки про scheisserei[443], а й про геройські вчинки. А врешті, голошу слухняно, ми, власне, там нічого й не робили. Нам нема чого з себе scheisserei. Згідно з маршрутом, ми повинні були ще на кількох станціях дістати вечерю і нічого не дістали. З порожнім шлунком у сортир і не пхайся.
Швейк, пояснивши простими словами панові генералу загальну ситуацію, дивився на нього так довірливо, що генерал відчув потребу всіляко допомогти їм. Коли вже дається наказ іти у відхідне місце організованим маршем, то цей наказ має бути також і внутрішньо, фізіологічно обґрунтований.
— Пошліть їх спати у вагони, — наказав генерал капітанові Заґнеру. — Як могло статися, що вони не дістали вечері? Всі ешелони, які проїжджають цю станцію, повинні дістати вечерю. Тут харчувальний пункт. Інакше не може бути, бо є певний план.
Генерал промовив це дуже впевнено, і це означало, оскільки вже одинадцята година ночі, а вечеря мала бути о шостій, як він уже перед цим сказав, то не залишається нічого іншого, як затримати поїзд на цілу ніч і ще на день аж до шостої години вечора, щоб люди дістали гуляш з картоплею.
— Немає нічого гіршого, — сказав генерал незвичайно серйозно, — як під час транспортування військ забувати про їхнє харчування. Мій обов’язок — з’ясувати в канцелярії вокзальної команди, як це, власне, могло статися. Бо, панове, іноді винні тут і самі командири ешелонів. При ревізії станції Суботіштє на південно-боснійській лінії я встановив, що шість ешелонів не дістали вечері, бо командири ешелонів забули своєчасно потурбуватися про це. Шість разів на станції варили гуляш з картоплею, але ніхто його не вимагав. І цей гуляш виливали на одну купу. Це, панове, була гора картоплі з гуляшем, а на три станції далі — вояки з ешелонів, які проїхали повз купу гуляшу, жебрали на вокзалі шматок хліба. Тут, як бачите, була винна не військова адміністрація! — Генерал рвучко махнув рукою: — Командири ешелонів не виконали своїх обов’язків! Ходімо до канцелярії!
Офіцери йшли за ним і зграйно думали, чому то всі генерали такі дурні.
У комендатурі з’ясувалося, що про гуляш дійсно ніхто нічого не знає. Правда, сьогодні його мали варити для всіх ешелонів, які проїжджатимуть, але потім прийшов наказ замість гуляшу нарахувати з коштів, виділених на харчування маршових батальйонів, по 72 гелери на кожного вояка, і тепер кожний проїжджий ешелон має на своєму рахунку цю додаткову суму, яку він одержить від інтендантства при видачі військової платні. Що ж до хліба, то на станції Ватіан[444] солдати дістануть по пів-буханця.
Комендант харчувального пункту не побоявся і сказав просто у вічі генералу, що накази міняються щогодини. Інколи буває так: приготують обід для ешелонів, але несподівано приходить санітарний поїзд, пред’являє наказ вищих інстанцій і кінець — ешелон стоїть перед проблемою порожніх казанів.
Генерал, притакуючи, кивав головою і зазначив, що становище, безумовно, покращало, на початку війни було набагато гірше. Всього відразу зробити неможливо, для цього потрібен досвід і практика. Теорія, власне, й гальмує практику. Що довше триватиме війна, то більше буде порядку.
— Можу вам навести конкретний приклад, — сказав генерал, дуже вдоволений, що він зробив таке мудре відкриття: — Два дні тому ешелони, які проїжджали станцію Гатван, не дістали хліба, а ось ви його завтра дістанете. А тепер ходімо до вокзального ресторану.
У ресторані пан генерал знову почав розмову про сортири і про те, як це негарно виглядає, коли всюди по шляху красуються кактуси. При цьому він їв біфштекс, а всім здавалося, ніби він наминає один з тих кактусів.
Генерал приділяв стільки уваги сортирам, начебто від них залежала перемога Австро-Угорської монархії.
Враховуючи нову ситуацію, що створилася через Італію, генерал заявив, що саме на сортирах нашої армії ґрунтується її незаперечна перевага в італійській кампанії.
Перемога Австрії поставала з сортирів.
Для пана генерала все було таке просте! Шлях до воєнної слави пролягав за рецептом: о шостій годині вечора вояки дістануть ґуляш з картоплею; о пів на дев’яту військо випорожниться, а о дев’ятій усі йдуть спати. Перед таким військом ніякий ворог не встоїть і тікатиме, як чорт від свяченої води.
Генерал-майор замислився, закурив «Операс» і довго-довго дивився в стелю. Пригадував, що б такого сказати, коли він уже тут, і якої ще науки дати офіцерам ешелону.
— Ядро