Основи загальної психології. Том I - Оксана Василівна Полозенко
г) рефлекс.
2. Провідні шляхи, по яких збудження, яке виникає в рецепторі, передається до центрів центральної нервової системи, називаються:
а) ефективними;
б) афективними;
в) еферентними;
г) аферентними.
3. Інтервал часу від моменту подання сигналу до моменту його виникнення називається:
а) просторовим порогом відчуття;
б) латентним періодом реакції;
в) часовим порогом відчуття;
г) диференціальним порогом відчуття.
4. Мінімальне значення зміни інтенсивності сигналу, що викликає відчуття, — це:
а) диференціальний поріг;
б) мінімальна тривалість сигналу;
в) абсолютний нижній поріг;
г) діапазон чутливості до інтенсивності.
5. Психофізіологічна закономірність відчуттів, що не призводить до зміни чутливості, - це:
а) сенсибілізація;
б) адаптація;
в) контраст;
г) монотонність.
6. Змінювання чутливості для пристосування до зовнішніх умов називається:
а) сенсибілізація;
б) адаптація;
в) синестезія;
г) акомодація.
7. Підставою виокремлення зорових, слухових, нюхових та інших видів відчуттів є:
а) місце розташування рецепторів;
б) наявність чи відсутність безпосередніх контактів з подразником;
в) модальність подразника;
г) час виникнення в процесі еволюції.
8. Відчуття, що виникають внаслідок впливів зовнішніх стимулів на рецептори, які містяться на поверхні тіла, називаються:
а) екстероцептивними;
б) інтероцептивними;
в) пропріоцептивними;
г) інтерактивними.
9. До екстероцептивних належать відчуття:
а) органічні;
б) зорові;
в) статичні;
г) вібраційні.
10. До основних властивостей відчуттів не відноситься:
а) якість;
б) інтенсивність;
в) тривалість;
г) обсяг.
Теми рефератів1. Значення відчуттів в житті людини.
2. Багатоманітність відчуттів та їх походження.
3. Кількісні характеристики відчуттів.
4. Психофізіологічні механізми формування відчуттів.
5. Взаємодія відчуттів.
6. Психологічні особливості зорових відчуттів.
7. Специфіка слухових відчуттів.
8. Мінливість чутливості аналізаторів, її причини.
9. Адаптація і сенсибілізація органів відчуття.
10. Специфіка нюхових, смакових й дотикових відчуттів.
Список використаної літератури1. Большая психологическая знциклопедия. — М.: Зксмо, 2007. - 544 с.
2. Збірник завдань із загальної психології / За ред. проф.
В.С. Мерліна. — К.: Вища школа, 1977. - 231 с.
3. Казаков В.Г., Кондратьева Л.Л. Психология: Учебн. для индустр. — пед. техникумов. — М.: Высш. шк., 1989. - 383 с.
4. М’ясоїд П.А. Загальна психологія: Навч. посіб. — 3-є вид., випр.
— К.: Вищ. шк., 2004. - 487 с.
5. Немов Р.С. Психология: Ученик для студ. высш. пед. учеб. заведений: В 3-х кн. — Кн. 1: Общие основи психологии. — 4-е изд. — М.: Владос, 2001. - 688 с.
6. Пашукова Т.І., Допіра А.І., Дьяконов Г.В. Практикум із загальної психології / За ред. Т.І. Пашукової. — К.: Т-во «Знання», КОО, 2000. - 204 с.
7. Платонов К.К. Занимательная психология. — М.: Молодая гвардия, 1964. - 384 с.
8. Психологія: конспект лекцій для студентів: Метод. посіб. / Мартинюк І.А., Полозенко О.В., Стахневич В.І. та ін. — К.: НАУ,
2006. - 80 с.
9. Шостак В.І. Природа наших відчуттів. — К.: Рад. шк., 1989. - 118 с.
10. Штейнмец А.З. Пособие для самостоятельной работы по общей психологии: Учеб. пособие. — Смоленск: СГПИ им. К. Маркса, 1986. - 80 с.
Список рекомендованої літератури
1. Большая психологическая знциклопедия. — М.: Зксмо, 2007. - 544 с.
2. Загальна психологія: Навч. посібник / О. Скрипченко, Л. Долинська, З. Огороднійчук та ін. — К.: Просвіта, 2005. - 464 с.
3. Загальна психологія: Підручник для студентів вищ. навч. закладів / С.Д. Максименко, В.О. Зайчук, В.В. Клименко,
В.О. Соловієнко. За заг. ред. С.Д. Максименка. — К.: Форум, 2000. - 543 с.
4. Казаков В.Г., Кондратьева Л.Л. Психология: Учебн. для индустр. — пед. техникумов. — М.: Высшая шк., 1989. - 383 с.
5. Кондаков И.М. Психология. Иллюстрированный словарь / И.М. Кондаков. — 2-е изд., доп. и перераб. — СПб.: ПРАЙМ- ЕВРОЗНАК, 2007. - 783 с.
6. Короткий психологічний словник / За ред. проф. В.І. Войтко. — К.: