Українська література » Публіцистика » Єлюди. Теплі історії з Майдану - Крістіна Бердінських

Єлюди. Теплі історії з Майдану - Крістіна Бердінських

Читаємо онлайн Єлюди. Теплі історії з Майдану - Крістіна Бердінських

Прекрасні портрети й усі ці люди.

***

Анна Заячківська. Міс Україна-2013. Дівчина з красою зовнішньою й внутрішньою.

Вийшла на Євромайдан у перших числах грудня. Спочатку просто приходила. Якось підійшла з друзями взяти чай і побачила втомлених дівчат-волонтерів, які до того ж замерзли. Аня запитала, чи можна їх замінити з 5-ї години вечора, щоби вони трохи відпочили. Прийшла на п’яту й виконувала те, що й вони, – роздавала чай людям. Дівчина працювала волонтером кілька днів. Потім співпрацювала з «Відкритим університетом». Була ведучою у новорічну ніч на малій сцені, співала. Одразу помітно, що Аня робить це від щирого серця, а не заради якоїсь реклами. Жодних професійних бонусів участь у Євромайдані їй не додасть.

Зізнаюсь, я давно намагалася знайти її. «Мені незручно якось, коли це широко обговорюється», – каже Аня. Вона – глибоко віруюча людина. Хоче робити, може, й маленькі, але корисні справи. Роль Міс, на її думку, у тому, щоби співпереживати й зігрівати людей добрими словами. «На даний момент варто бути там, де це потрібно», – переконана вона. Мені здається, ця дівчина справді заслужила усі свої високі звання. На фото вгорі – Аня з двоюрідним братом.

10 сiчня 2014

Саша, 26 років, Одеса, кухар. Звільнився з роботи й приїхав до столиці 12 грудня. «Я не планував їхати. А потім побачив, що Євромайдан – не просто революція чи політична реформа. Це щось надзвичайне. Тут люди стають кращими», – каже Олександр. У перший же день приїзду записався у волонтери, прийшов на кухню. Різав сир, ковбасу, лимони, яблука. Люди швидко зрозуміли, що це професійний кухар. Запропонували йому очолити набір волонтерів. Він показував новачкам, де їхнє робоче місце, стежив за порядком. «Я відчуваю себе у своїй тарілці. Я можу приймати рішення й почуваюся вільним», – каже Сашко.

Він не шкодує про звільнення з роботи. На Майдані Сашко закохався у дівчину з Вінниці. З 22 грудня вони зустрічаються. Вона теж працювала волонтеркою. Зараз повернулася до свого міста. Закохані тепер їздять один до одного у гості. Хлопець переконаний, що це «саме вона» – його друга половинка.

На кухні збирається залишатися до останнього дня Євромайдану. «Кухня не може розвернутися і сказати: «Ми втомилися», – каже Саша. Ось такий романтичний і надзвичайно працьовитий одесит.

11 сiчня 2014

Дмитро Булатов, спеціаліст із бізнес-консалтингу, один із лідерів Автомайдану. Розповідає, що перший пробіг зібрався після побиття студентів. У ньому взяли участь 300 авто. Водії їздили Києвом і закликали інших власників авто приєднатися до пробігу. Так вони показували владі, що людям, м’яко кажучи, не подобається несправедливість. Дмитро запевняє, що Автомайдан діє винятково в правовому полі. Учасники автопробігу ніколи нікого не блокували. «Якщо в нас зламалися авто, то вибачте – це ж техніка. Якщо п’ятдесят авто зламалися в одному місці, – нам невідомі причини цього. Може, це магнітні бурі?» – жартує активіст. Учора вночі Автомайдан завадив проїзду «Беркута» на проспекті Перемоги. Перше, що сказали беркутівці, коли побачили авто: «Вас, автомайданівців, треба вбити». – «Чим більше влада репресуватиме людей, тим більше буде автомайданівців», – переконаний він. Наприклад, автопробіг до «Межигір’я», резиденції президента Віктора Януковича, зібрав понад 1,5 тисячі автомобілів.

Дмитро – людина, яку складно зламати. Вага – 127 кг, зріст – 194 см.

***

Волонтер Мальтійської кухні Наталя з чоловіком Василем і донькою Жанною. Двадцять волонтерів Мальтійського ордену приїхали з Івано-Франківська на початку грудня. Готують на цій кухні суп, гречку з м’ясом і чай. Чай на Мальтійській кухні – це окрема тема. Тут чай не з пакетиків, а заварний. Його заварюють у чотирьох термосах. Це завжди суміш різних чаїв: листовий, липа, чебрець, м’ята, малина. Це все настоюється у термосах. Укінці додається лимон та імбир, що зміцнює імунну систему. Щогодини кухня нагріває 300 літрів окропу. Одна частина окропу йде на чай, друга – на гарячі страви.

Щодня кухня виготовляє 4-4,5 тисячі порцій супу й гречки, які варяться у великих чанах. У 45-літровому чані готується підлива, у 80-літровому – гречка, у чанах по 80 і 100 літрів – суп. Кухня працює з 12.00 дня до 12.00 ночі. Двадцять франківців ночують у трикімнатній квартирі киян. Власники квартири поки переїхали жити на дачу.

Відгуки про книгу Єлюди. Теплі історії з Майдану - Крістіна Бердінських (0)
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail: