Від Рейсхтагу до Іводзіми. У полум'ї війни. Україна та Українці у Другій світовій - Володимир В'ятрович
1943 року способи вивезення стали ще більш жорстокими. Карателі почали спалювати хати тих сімей, з яких молодь не з’являлася до пунктів відправки до Німеччини, або й узагалі цілі села, змушуючи таким чином багатьох жителів «добровільно» йти на німецьку каторгу. В окремих селах на роботи було вигнано всіх жителів у віці від 16 до 50 років. Протягом 1943 р. з України вивезли майже 1 090 000 осіб, а в 1944 р. — ще 600 000. Загалом із території нашої країни в роки гітлерівської окупації було вивезено 2 400 000 промислових і сільськогосподарських робітників, що становило 48 % від усіх «остарбайтерів», які походили з території СРСР.
Соціальна політика німецьких окупантів та їхніх союзників в Україні цілком підпорядковувалася кінцевій меті — «очищенню земель на Сході для майбутнього поселення німецьких колоністів». Позбавлені будь-яких соціальних свобод жителі України були обмежені в праві пересування, власності, зборів, друку, заснування товариств та організацій тощо. Єдину категорію осіб, яка могла сподіватися на задоволення своїх мінімальних фізіологічних потреб, становили співробітники місцевої адміністрації та робітники промислових підприємств. Але ці норми були, м’яко кажучи, скромними. Соціальними привілеями для «аборигенів», що працювали на німців, були лише зарплата й продуктовий пайок.
Найбільшою проблемою стало функціонування системи соціального забезпечення в містах (у селах її практично не існувало й за сталінського режиму, тому селянам лише довелося пристосовуватися до вимог нових господарів, які подібно до більшовиків зберегли систему трудоднів у громадських господарствах і запровадили жахливий рівень оподаткування та високі продовольчі контингенти). На порозі зими 1941— 1942 рр. над українськими містами нависла загроза голоду, холоду, відсутності житла й медичного обслуговування.
Намагаючись використовувати трудовий потенціал міста, гітлерівці були змушені задуматися над проблемами постачання продуктів і нормування їхньої видачі населенню (чого не робили протягом перших 3—4 місяців окупації). Було запроваджено продовольчі картки. За їх «отоварення» людина отримувала мізерну кількість продуктів. Здебільшого це було по 2—3 кілограми борошна або хліба та по 2—3 кілограми картоплі або інших овочів на місяць на людину. У Києві, наприклад, на місяць на одного їдця припадало 2,6 кг хліба (по 53 грами на день). Окрім того, ті, хто працював, отримували додатково по 2 кг хліба на місяць і право харчуватися в їдальнях на підприємствах. Загалом мінімальним рівнем енергетичної цінності, який мала отримувати за продовольчими картками доросла людина, яка працювала, було оголошено 850 кілокалорій на день (за фізіологічної потреби 1200—1300 кілокалорій), однак реально калорійність рідко перевищувала 500 кілокалорій. За таких норм харчового забезпечення цілком очікуваним результатом став голод у великих містах узимку 1941—1942 рр. У Харкові щодня від голоду й загострення хронічних хвороб помирало до 500 людей. Загалом у таких містах, як Харків, Запоріжжя, Дніпропетровськ і Київ, від голоду, холоду та хвороб узимку 1941—1942 рр. померло щонайменше 300 000 осіб. Намагаючись урятуватися від голодної смерті, містяни кинулися на села міняти промислові товари й одяг на продукти харчування.
Ситуація з постачанням продовольства дещо покращилася восени 1942 р., після збору чергового врожаю. Тоді ж селяни почали вивозити харчі на міські ринки. Щоправда, ціни були непомірно високими, особливо порівняно із зарплатнею в окупованих містах України. Кваліфікований робітник міг заробляти близько 380 крб на місяць. Після сплати комунальних послуг та обов’язкового медичного страхування лишалося близько 260 крб. З цих грошей 150 крб вираховували за низькокалорійне харчування на підприємстві.
Ціни на продукти харчування, які продавали за картковим лімітом (і які практично неможливо було придбати), були такими: 1 л молока — 2 крб, 1 кг масла — 27 крб, 1 л сметани — 10 крб, 1 л олії — 16 крб, 1 кг сиру — 4 крб, 1 кг свинини — 10 крб, 1 кг телятини — 7 крб, 1 кг сала — 20 крб, 1 кг ковбаси — 20 крб, 1 кг домашньої птиці — 4—5 крб, 1 кг смальцю — 9 крб, 1 кг картоплі — 50 коп., 1 кг моркви — 60 коп., 1 кг капусти — 1,7 крб, 1 кг буряка — 45 коп., 1 кг цибулі — 1,4 крб., 1 кг часнику — 3 крб., 1 кг помідорів — 90 коп., 1 кг яблук — 2,5 крб тощо.
Насправді вказані ціни були скоріше уявними, ніж реальними. Придбати на них товари було практично неможливо навіть за наявності карток. Та й картки отримували лише працевлаштовані, яких у РКУ було 500 000 осіб (на 5 000 000 міського населення рейхскомісаріату). Основна кількість жителів українських міст була змушена купувати товари на ринку, де цінова політика кардинально відрізнялася від офіційних звітів. На ринку 1 кг хліба коштував 200 крб, 1 кг сала — 6000 крб, масла — 5000 крб, м’яса — 7000 крб, смальцю — 2000 крб, одне куряче яйце — 20 крб, а склянка солі — 250 крб. Тому не дивно, що постійне недоїдання, відчуття голоду були постійним супутником міських жителів у роки гітлерівської окупації.
Окрім голоду, міста пережили «атаку» епідемічних хвороб. Так, у 1942 р. захворюваність на висипний тиф зросла порівняно з 1940 р. у 75 разів, черевний тиф — у 12 разів, дифтерит — у 18 разів. Прогресування цих хвороб посилювалося через запровадження системи платної медицини (якою через відсутність грошей місцеві жителі не могли користуватися) та часткове знищення наявних медичних закладів.
Унаслідок високої смертності від голоду, холоду й хвороб, великого відтоку міського населення в села, виїзду на роботу в Німеччину, масових розстрілів тощо населення українських міст катастрофічно скоротилося: у Києві — з майже 900 000 до 180 000, у Дніпропетровську — з 550 000 до 187 000, у Полтаві — зі 130 000 до 90 000, у Вінниці — з 96 000 до 35 000 тощо.
Формування системи безпеки в окупованій Україні. Проблема колабораціонізму
Створення системи безпеки на окупованих землях СРСР А. Гітлер доручив керівникові СС Г. Гіммлеру й підпорядкованій йому Центральній службі безпеки Рейху (РСХА). Ще на початку червня 1941 р. керівництво поліції безпеки (СП), служба безпеки (СД) і командування вермахту досягли домовленості про створення спеціальних груп (айнзацгруп), які мали діяти